З ЧИМ ФАРМА ПРОВОДЖАЄ 2023 РІК?

Юридична фірма ОМП виступила партнером 13-го Аптечного саміту України, який відбувся 7 грудня у столичному КВЦ «Парковий». Організатором заходу виступила ГС «Аптечна професійна асоціація України» (АПАУ). Співорганізатори — компанії Proxima Research International та «МОРІОН».

Микола Орлов, керуючий партнер ЮК «OMP», розкрив такі теми, як рекомендації Антимонопольного комітету України (АМКУ) та мобілізація жінок. Вперше після знач­ної перерви регулятор вирішив втрутитися в оптовий сегмент фармринку. На щастя, поки що обрано інструмент м’якого регулювання. АМКУ надав рекомендації учасникам ринку. Втім до них потрібно ставитися максимально серйозно.З ЧИМ ФАРМА ПРОВОДЖАЄ 2023 РІК?

Фактично АМКУ рекомендує наступне:

  • проводити відбір дистриб’юторів на підставі прозорих та чітких критеріїв (що мають економічне обґрунтування);
  • тим дистриб’юторам, з якими укладено договори поставки (тобто належним чином відібраним), відпускати товари без обмежень за обсягом та асортиментом згідно з їхніми заявками.

Тобто учасники ринку фактично мають варіант обрати одну з двох стратегій: або працювати з усіма дистриб’юторами, які виявили бажання, або розробити економічно обґрунтовані критерії відбору дистриб’юторів, на підставі яких проводити відбір компаній, з якими укладатимуть договори поставки.

Щодо мобілізації жінок, то згідно із законодавством обов’язковому взяттю на військовий облік підлягають жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність. При цьому жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних територіальних центрах комплектування (ТЦК) й не отримували військово-обліковий документ до 30.12.2022 р., можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 р.

Тобто:
з 01.10.2023 р. обов’язково повинні стати на облік ті жінки, які отримали фахову освіту після 30.12.2022 р.;
жінки, які отримали медичну або фармацевтичну освіту до 30.12.2022 р. і не перебували на обліку, мають для встановлення на облік додатковий час — до 31.12.2026 р.