Щодо змін до Критеріїв, що застосовуються при визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ

Шановні колеги!

Інформуємо Вас, що 30 листопада 2023 р. Міністерством охорони здоров’я було оприлюднено Проєкт Наказу «Про затвердження Змін до Критеріїв, що застосовуються при визначенні лікарських засобів, рекламування яких заборонено» (далі – Проєкт). Вказаним Проєктом планується затвердження змін до Наказу МОЗ від 06 червня 2012 р. № 422 (далі – Критерії), яким визначено власне перелік критеріїв, на підставі яких приймається рішення про заборону до рекламування лікарських засобів.

Зокрема, чинна редакція Критеріїв містить таку підставу для заборони до рекламування:

«3. Торговельна назва лікарського засобу та/або міжнародна непатентована назва (МНН) та форма випуску готового лікарського засобу така ж, як і лікарського засобу, рекламування якого заборонено». Нагадуємо, що саме за цією ознакою була заборонена до рекламування низка лікарських засобів відповідно до Наказу МОЗ від 18.07.2023 р. № 1295, що викликав жваву дискусію учасників фармринку (наразі дія цього документа призупинена до 01.03.2024 р.).

Проєктом пропонується змінити формулювання вказаної підстави таким чином: «3. Торговельна назва (включно з торговельною маркою або найменуванням заявника (виробника) за наявності) лікарського засобу така ж, як і лікарського засобу, який відпускається за рецептом лікаря».

При цьому деталізується, що торговельна назва лікарського засобу – це назва, під якою лікарський засіб зареєстрований і яка дає можливість його ідентифікувати.

Торговельна назва може бути:

  • вигаданою назвою, яка не повинна призводити до плутанини із загальноприйнятою назвою;
  • загальноприйнятою назвою, що супроводжується торговельною маркою чи найменуванням заявника (виробника);
  • науковою назвою, що супроводжується торговельною маркою чи найменуванням заявника (виробника).

Додатково вносяться зміни до п. 7 Критеріїв, який планується викласти таким чином:

«7. Лікарський засіб, до затверджених терапевтичних показань якого віднесено лікування (чинна редакція: Лікарський засіб застосовується для лікування:):

  • венеричних захворювань;
  • особливо небезпечних інфекційних хвороб;
  • раку та інших пухлинних захворювань;
  • хронічного безсоння;
  • діабету;
  • ожиріння (включаючи лікарські засоби, що використовуються для зменшення маси тіла);
  • імпотенції (еректильної дисфункції)».

Наразі Проєкт ще не прийнято, він перебуває на стадії громадського обговорення – зауваження та пропозиції приймаються МОЗ до 30 грудня 2023 року.

З повідомленням про оприлюднення та текстом Проєкту Ви можете ознайомитися за посиланням:

https://moz.gov.ua/article/public-discussions/povidomlennja-pro-opriljudnennja-proektu-postanovi-kmu-pro-vnesennja-zmin-do-porjadku-derzhavnoi-reestracii-perereestracii-likarskih-zasobiv

* * *

Просимо звернути Вашу увагу, що дані, викладені в цьому інформаційному листі, призначені для загального ознайомлення і не можуть вважатися юридичною консультацією. Сподіваємося, що ця інформація була корисною для Вас. У разі необхідності в більш детальному роз’ясненні положень законодавства, будь ласка, звертайтеся до нас в будь-який зручний для Вас час.

Контактні особи:

Ігор Огороднійчук, партнер
+380 44 391 30 01 io@omp.ua

Наталія Мозгова, старший юрист
+380 44 391 30 01 nm@omp.ua

З повагою,
Юридична фірма «ОМП»