LEGAL ALERT.<br> АМКУ надав рекомендації виробникам та імпортерам лікарських засобів

Інформаційний лист

Шановні колеги!

Інформуємо Вас, що 23 листопада 2023 року Антимонопольний комітет України (далі – Комітет) опублікував рекомендації щодо безпідставної відмови виробників та імпортерів в укладенні (пролонгації) договорів на поставку лікарських засобів з певними дистриб’юторами, що призведе до витіснення їх з ринку та, як один із наслідків, – до підвищення цін на лікарські засоби для населення.

У зв’язку з чим Комітет надав обов’язкові для розгляду рекомендації 49 суб’єктам господарювання, які здійснюють реалізацію лікарських засобів дистриб’юторам, зокрема:

  1. Утриматись від необґрунтованої відмови в укладенні та пролонгації договорів поставки, угод про дистрибуцію тощо лікарських засобів дистриб’юторам та від штучного обмеження (лімітування) обсягу та асортименту товару, доступного до замовлення.
  2. Забезпечити реалізацію лікарських засобів суб’єктам господарювання, які здійснюють оптову реалізацію лікарських засобів у обсягах та за асортиментом лікарських засобів, вказаних у відповідному замовленні на поставку.

Комітет наразі здійснює дослідження дій учасників ринків лікарських засобів, в межах якого найближчим часом виробникам, дистриб’юторам і роздрібним аптечним мережам будуть надіслані вимоги про надання інформації.

З повним текстом рекомендацій можна ознайомитися за посиланням: https://amcu.gov.ua/news/amku-nadav-rekomendaciyi-virobnikam-ta-importeram-likarskih-zasobiv

Просимо звернути Вашу увагу, що дані, викладені в цьому інформаційному листі, призначені для загального ознайомлення і не можуть вважатися юридичною консультацією. Сподіваємося, що ця інформація була корисною для Вас. У разі необхідності в більш детальному роз’ясненні положень законодавства, будь ласка, звертайтеся до нас у будь-який зручний для Вас час.

***

Контактні особи:

Микола Орлов, керуючий партнер
+380 50 381 3101 mo@omp.ua

Ігор Огороднійчук, партнер
+380 44 391 30 01 io@omp.ua

 

З повагою,
Юридична фірма «ОМП»